Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z kaszą

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
kasza jaglana 0,75 szklanka
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
pomidory suszone w zalewie 6 sztuka
ser pleśniowy
smalec 1 łyżka roślinny
czosnek ząbki 2 sztuka
cebula 1 sztuka
szczypiorek
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z kaszą

Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sitko, przelewamy wrzącą wodą.

Gotujemy na miękko zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Hartujemy zimną wodą.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny, wrzucamy cebulę i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy do chwili, aż warzywa lekko się przyrumienią.

Dodajemy pomidory z kartonika, gotujemy przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3/4 szklanki podsmażonych pomidorów dodajemy do kaszy jaglanej wraz z posiekanymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.

Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Bakłażana przecinamy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy po 2-3 łyżki miąższu. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki.

Połówki bakłażana układamy na papierze do pieczenia, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Po tym czasie we wgłębienia wkładamy doprawioną kaszę jaglaną z warzywami. Na skos układamy po 3-4 plasterki sera pleśniowego.

Pieczemy jeszcze 20 minut.

Po upieczeniu nakładamy połówki bakłażana na talerze i między plasterki sera pleśniowego nakładamy pozostałe pomidory z cebulką i czosnkiem.

Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 12.08.2015 23:52
apetyczna propozycja
erym 22.05.2014 13:15
wyglada oblednie, brawo
Barbara13 22.05.2014 08:13
kusząco się prezentuje
Janina 21.05.2014 23:02
Fajny przepis;)
Noruas 21.05.2014 22:44
Świetny przepis! Muszę wypróbować!
IlonaAlbertos 21.05.2014 21:52
Idealne połączenie.
noninka77 21.05.2014 21:35
wygląda bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak