Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorki w sosie śliwkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki wieprzowe 3 szt
cebula 0,5 szt
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
suszone śliwki 3-4 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat kilka ziaren
natka z selera 1-2 liście
liście pora 2-3 szt
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki w sosie śliwkowym

Ozorki oczyścić odciąć ślinianki i obgotować ok 15 min, odlać pierwszą wodę .
Zalać wrzątkiem, dodać cebulę, pieprz i vegetę i gotować do miękkości .. wyjąć z wywaru zdjąć skórkę i pokroić w plastry..
Wywar przecedzić dodać namoczone wcześniej i pokrojone na drobno śliwki pogotować ok 10 min..
po czym zmiksować blenderem.. Dodać pokrojone ozorki i posiekany por i seler..
Dusić jeszcze ok 15 min pod przykryciem. a w międzyczasie przygotować z masła i mąki rumianą zasmażkę..
dodać do niej trochę wywaru.. dobrze wymieszać i wlać do ozorków..
Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką.. lub mizerią.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 06.06.2011 19:55
nigdy nie jadłam ale wygląda ciekawie
Smakosz6 20.04.2011 09:12
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
romanrafal
romanrafal 08.03.2011 15:43
ciekawe ale apetyczne
ewelina/bunia 25.09.2010 20:44
nigdy nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak