Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka serowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

parmezan 6 dag
ser żółty 6 dag łagodny
mąka pszenna 6 dag
smalec 6 dag roślinny z jabłkiem i cebulą

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka serowe

Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski.

Oba sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do mąki wraz ze schłodzonym smalczykiem roślinnym oraz chili.

Energicznie ugniatamy gładkie ciasto.

Stolnicę i wałek do ciasta oprószamy delikatnie mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawaczkami do ciastek wycinamy ciasteczka.

Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 12 minut.

Gdy ciasteczka lekko się zarumienią, wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka ściągamy dopiero, gdy będą całkowicie wystudzone, gdyż wcześniej mogą się łatwo kruszyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak