Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe jaglanki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
herbatniki 25 dag pełnoziarniste
wiórki kokosowe
biała czekolada 20 dag
śmietana 30% 200 ml
serek mascarpone 12,5 dag
sól 1 szczypta

Porada

Trufle możemy podawać od razu po przygotowaniu. W lodówce można je przechowywać przez 3-4 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe jaglanki

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko o bardzo drobnych oczkach i dokładnie sparzamy wrzącą wodą, odcedzamy. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem szczypty soli, odcedzamy. Hartujemy zimną wodą.

Herbatniki umieszczamy w foliowym woreczku i rozgniatamy dokładnie wałkiem do ciasta. Możemy je też zmiksować blenderem.

Śmietanę podgrzewamy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy dokładnie do chwili jej rozpuszczenia. Odkładamy do ostudzenia.

Do kaszy dodajemy płynną śmietanę z czekoladą i miksujemy dokładnie blenderem na gładką masę- najlepiej to robić partiami.

Do zmiksowanej kaszy dodajemy ser mascarpone, zmiksowane herbatniki i około 5 dag wiórków kokosowych.

Masę mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli chcecie, możecie dodać do masy np. trochę cukru pudru lub syropu z agawy.

Ze schłodzonej masy formujemy niewielkie trufle i panierujemy je w wiórkach kokosowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 12.08.2015 23:59
taki deserek to rarytasik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak