Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny bigos

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kilogram
kapusta biała 1 kg
wołowina 25 dag
boczek wędzony 25 dag
kiełbasa wiejska 25 dag
cebula 20 dag
śliwki suszone 10 dag
grzyby suszone 10 dag
koncentrat pomidorowy 20 dag
wino czerwone wytrawne 200 ml
wywar warzywny 250 ml
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
ziele angielskie 5 sztuka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny bigos

Kapustę kiszoną lekko odciskamy (kwaśną wodą zostawiamy, gdyż może się przydać), zalewamy letnią wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Białą kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dodając pod koniec nieco soli, odcedzamy.

Grzyby płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody. Odstawiamy na 2 godziny, gotujemy do miękkości. Kroimy w cienkie paski.

Boczek i wołowinę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę jałowcową przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie talarki.

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę.

Na dużej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego większość tłuszczu, dodajemy wołowinę. Ciągle mieszamy, a gdy wołowina lekko się przyrumieni, dorzucamy cebulę oraz kiełbasę jałowcową. Smażymy razem 3-4 minuty.

Do garnka wrzucamy obie kapusty oraz mięso z cebulą. Wlewamy wywar, zagotowujemy.

Dodajemy pokrojone na ćwiartki suszone śliwki, dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut, odstawiamy do wystudzenia.

Dodajemy ugotowane grzyby oraz koncentrat pomidorowy, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania (jeśli w garnku jest dużo soku, ściągamy pokrywkę, aby nieco odparował). Ponownie odstawiamy do wystudzenia.

Wlewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze 10- 15 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli bigos jest za mało kwaśny, dolewamy trochę wody z kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 19.05.2014 18:13
Bigos to jest coś co ja uwielbiam, Twój garnuszek tez chętnie bym porwała :)
gosia561 18.05.2014 23:02
smak tradycji
kornelcia 18.05.2014 22:36
bardzo lubię bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak