Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, serem burguitos i dressingiem orzechowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dressing orzechowy

orzechy włoskie 1 szkl.
olej rzepakowy 1/2 szkl.
sok z cytryny 1 szt.
miód 1/2-1 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku szczypta

Sałatka

mieszanka świeżych sałat
cebula czerwona 1 mała szt.
pomidorki koktajlowe 150 g
ser 100 g

Porada

Do sałaty użyłam sałaty dębowej, karbowanej lollo roso, karbowanej lollo zielonej

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, serem burguitos i dressingiem orzechowym

Przygotowujemy dressing:
Wyłuskane orzechy drobno siekamy, zalewamy olejem i podgrzewamy.
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej pozostawić na noc.
Następnie przecedzamy oliwę przez sitko.
Do zimnej oliwy, cały czas mieszając trzepaczką, dolewamy stopniowo sok z cytryny.
Dodajemy także miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy sałatę: Sałatę myjemy, osuszamy w wirówce do sałaty i rwiemy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na pół i dodajemy do sałaty, dodajemy także ser.
Całość polewamy dressingiem orzechowym.
Podajemy od razu.
Smacznego!



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 23.05.2014 22:38
Super jest ten serek,wczoraj też robiłam sałatkę,ale trochę inną :-)
mufinka79 22.05.2014 21:18
Bardzo dziękuję :)
Adamorek 18.05.2014 17:18
fajne kształty
Jusiaa 18.05.2014 17:02
Imponująco sie prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak