Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jagodowo - rabarbarowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 sztuki
cukier brązowy 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
masło 125 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Owoce

rabarbar 6 sztuk
cukier brązowy 1 łyżka
jagody 2 łyzki

Porada

Do tego ciasta można dodawać różne owoce, w zależności jakie kto lubi. Jeśli ktoś lubi słodsze ciasto to można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jagodowo - rabarbarowe

Kroki postępowania

1
Umyć i obrać rabarbar, a następnie pokroić na mniejsze części; zasypać rabarbar 1 łyżką cukru brązowego i odstawić do momentu puszczenia soku.
Krok 1 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
2
Do naczynia włożyć masło, cukier brązowy oraz całe jajka.
Krok 2 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
3
Wszystkie składniki razem zmiksować.
Krok 3 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
4
Do masy dodać mąkę krupczatkę oraz sodę oczyszczoną.
Krok 4 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
7
Ponownie wszystko zmiksować.
Krok 5 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
8
Małą blaszkę ( 23 cm x 23 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto.
Krok 6 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
9
Dokładnie ciasto rozsmarować, najlepiej to zrobić łopatką silikonową.
Krok 7 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
10
W ciasto powkładać rabarbar.
Krok 8 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
11
Posypać jagodami mrożonymi ( jagód nie rozmrażałam ).
Krok 9 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
12
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 10 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
13
Upieczone ciasto pozostawić w blaszce do ostygnięcia.
Krok 11 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto
14
Smacznego !
Krok 12 - Ciasto jagodowo - rabarbarowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.07.2014 08:49
pyszne ciasto
msmariusz 20.05.2014 23:34
przepis interesujący do wypróbowania
everay 18.05.2014 16:50
napewno świetnie smakuje
Noruas 18.05.2014 12:12
Uwielbiam jagody! Świetne ciasto!
halinah 18.05.2014 11:58
smaczne polaczenie
Krystyna32 18.05.2014 11:10
bardzo apetyczne
Wiesława1 18.05.2014 11:08
Pyszne ciacho
gosia56 18.05.2014 09:24
na pewno pyszne ciasto;)
fotoviderek 18.05.2014 09:14
Fajne ciacho :)
pestka 18.05.2014 08:52
ciekawy deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak