Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
masło 200 g
cukier puder 200 g
jaja 5 szt.
mleko 100 ml
kakao 3 łyżki
cukier wanilinowy wg uznania
proszek do pieczenia 10 g
cukier puder wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Masło utrzeć, dodając porcjami cukier i żółtka. Na końcu dodać cukier wanilinowy i mleko. Wymieszać i połączyć z ubitą pianą.
Masę podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wymieszać z mąką połączoną z kakao, do drugiej części masy dodać pozostałą mąkę i także wymieszać.
Podłużną formę posmarować masłem i ułożyć najpierw jasną masę, a na niej kakaową. Piec 1 godz. w temp. 180 stopni. Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 11.01.2017 17:20
lubię takie baby
Patrycja33 16.09.2016 22:20
smakowita babka
Aneta41 14.01.2016 16:22
uwielbiam jesc babki
mariuszek8 05.08.2015 10:17
Oj ciasym spróbował
Maridka19 17.12.2014 10:09
ciekawy przepis :) Wart wypróbowania :)
Malgorzata549 21.08.2014 08:21
bardzo dobra :)
Iwusia 30.05.2014 23:02
super ciacho
Janina 17.05.2014 20:45
Fajne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak