Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisz z kapustą pekińską

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 15 dag
masło 8 dag
żółtko jajek 1
sól 1/2 łyżeczki

Ponadto

kapusta pekińska 10 liści
oliwa 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 18 proc 25 dag
jajko 3
ser żółty 15 dag

Sos

jogurt grecki 1
przyprawa Tzatzik Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kisz z kapustą pekińską

Kroki postępowania

1
Do miski dajemy przesianą mąkę, pokrojone miękkie masło, 2 łyżki wody, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Kisz z kapustą pekińską foto
2
Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy pół godziny w lodówce.
Krok 2 - Kisz z kapustą pekińską foto
3
Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty wraz z brzegami. Nakłuwamy widelcem.
Krok 3 - Kisz z kapustą pekińską foto
4
Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i kroimy w drobne paski.
Krok 4 - Kisz z kapustą pekińską foto
5
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy kapustę, aż zmięknie. Obficie doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Krok 5 - Kisz z kapustą pekińską foto
6
Miksujemy śmietanę z jajkami na jednolitą masę.
Krok 6 - Kisz z kapustą pekińską foto
7
Ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Odkładamy ok 5 dag. Resztę mieszamy z masą śmietanowo-jajeczną.
Krok 7 - Kisz z kapustą pekińską foto
8
Wykładamy kapustę na ciasto. Rozprowadzamy po całej powierzchni tarty.
Krok 8 - Kisz z kapustą pekińską foto
9
Zalewamy wszystko równomiernie masą jajeczną.
Krok 9 - Kisz z kapustą pekińską foto
10
Posypujemy pozostawionym serem. Pieczemy ok 30 min w 200 st. Serwujemy z jogurtem greckim zmieszanym z przyprawą tzatzik.
Krok 10 - Kisz z kapustą pekińską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 24.11.2014 09:37
Nie robiłam tego jeszcze
Ania84 27.05.2014 21:18
a z sosikiem rewelacyjne połaączenie ...
Renata22 17.05.2014 23:34
Bardzo fajny przepis;) zabieram do siebie;)
Ania84 17.05.2014 14:03
polecam, takie niepozorne jarskie danie a bardzo nam smakowało :)
kasienka23 17.05.2014 13:56
ciekawe danie, nigdy nier robiłam a chyba warto :)
RenataZ-et 16.05.2014 22:11
bardzo ładnie podane :)
ada.la 16.05.2014 21:58
ciekawy placek
Katarzyna59 16.05.2014 18:46
przepyszne,
Noruas 16.05.2014 16:45
ooo...a wygląda jak pizza a tu taki ciekawy przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak