Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musztardowe marynowane jajka

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
czosnek 6 ząbków
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 6 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat mały kawałek
Owoc jałowca cały Prymat 6 ziarenek
suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżeczki
marchewka 1 sztuka
cebula 1/4 sztuki
woda 1 szklanka
ocet 10 % 1/4 szklanki
cukier 1 czubata łyżka
sól 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 5 łyżeczek
olej 1/3 szklanki
Kurkuma mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowe marynowane jajka

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 4 gałązek melisy cytrynowej i nać fenkułu.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Krok 1 - Musztardowe marynowane jajka foto
2
Do dużego słoika (lub dwóch mniejszych) wrzucić połowę pokrojonego wzdłuż czosnku, trochę gorczycy, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, jałowiec i pomidory suszone.
Krok 2 - Musztardowe marynowane jajka foto
3
Do słoików z przyprawami włożyć jajka.
Krok 3 - Musztardowe marynowane jajka foto
4
Między jajka włożyć kawałki obranej marchewki, kawałki cebuli, resztę czosnku, nać fenkułu i melisę.
Krok 4 - Musztardowe marynowane jajka foto
5
W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, solą i musztardą.
Krok 5 - Musztardowe marynowane jajka foto
6
Do płynu dodać olej i kurkumę, wymieszać.
Krok 6 - Musztardowe marynowane jajka foto
7
Gorącą zalewą zalać jajka.
Krok 7 - Musztardowe marynowane jajka foto
8
Jak zalewa ostygnie, słoiki zamknąć i odstawić do lodówki na 4-5 dni.
Krok 8 - Musztardowe marynowane jajka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 18.05.2014 21:22
Ciekawy przepis :-)
fotoviderek 18.05.2014 13:12
Chętnie skosztuję takie jajeczko :)
kuklik 17.05.2014 16:05
orginalne jajko
norweska20 16.05.2014 23:33
szalony pomysł- oczywiście pozytywnie:)
BernadettaP 16.05.2014 21:53
Marynowane jajka jadłam już kilka/kilkanaście razy, ale takich z musztardą jeszcze nie, więc muszę wypróbować.
adelajda 16.05.2014 20:21
zapowiada się ciekawie :)
Aleksandra/Olcia 16.05.2014 19:20
jeszcze takich nie jadłam,ciekawy przepis
Katarzyna59 16.05.2014 18:47
ciekawy pomysł na jajka
Alex_M 16.05.2014 18:18
super jajka :)
Zdzisław 16.05.2014 17:44
też wyprubuję ten przepis
DorotaZ 16.05.2014 16:30
Widziałam jajka marynowane w sklepie, ciągle się zastanawiam jak smakują. Dzisiaj postanowiłam skorzystać z Twojego przepisu i zaspokoić ciekawość:)
Sroczka 16.05.2014 16:10
Takich jajek jeszcze nie jadłam, chciałabym posmakować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak