Botwinka Eli

Botwinka Eli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    3 litry
  • botwinka

    2 pęczki
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler średni

    1/4 sztuki
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • burak czerwony

    1 sztuka
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • przyprawa do zup Kucharek

    do smaku
  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • koncentrat buraczany krakus

    3 łyżki
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • ziele angielskie całe

    5 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą botwinkę pokroić w paski,obrane jarzyny i burak zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,ziemniaki pokroić w kostkę.Do wrzącego bulionu wrzucić liście laurowe,ziele angielskie, botwinkę,jarzyny,ziemniaki i gotować do miękkości.Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną,dodać około 200 ml gorącej zupy i wymieszać.Wlać do reszty zupy i jeszcze chwilę pogotować.Doprawić zupę pieprzem,czosnkiem,octem i maggi do smaku.Na koniec dodać koncentrat buraczany i już nie gotować.Ja podałam botwinkę z jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ronald88

08.09.2011 13:46
supcio

ronald88

08.09.2011 13:46
supcio

oliwkowa

10.03.2011 19:41
uwielbiam botwinka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat