Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kugelis z nóżek wieprzowych z kuchni litewskiej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 2 szt.
ziemniaki 2 kg
słonina 20 dag
cebula 2 szt.
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Kugelis z nóżek wieprzowych z kuchni litewskiej

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Nóżki oczyścić, dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie z przyprawami.
Krok 1 - Kugelis z nóżek  wieprzowych z kuchni litewskiej foto
2
Ziemniaki obrać i zetrzeć. Słoninę pokroić, podsmażyć z cebulą, połączyć z startymi ziemniakami, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać .
Krok 2 - Kugelis z nóżek  wieprzowych z kuchni litewskiej foto
3
Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę masy. Ostudzone nóżki oczyścić z kości i mięso z nich wyłożyć na masie ziemniaczanej. Następnie zalać mięso resztą masy ziemniaczanej.
Krok 3 - Kugelis z nóżek  wieprzowych z kuchni litewskiej foto
4
Formę wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut. Kugelis podajemy ze śmietaną lub maślanką.
Krok 4 - Kugelis z nóżek  wieprzowych z kuchni litewskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.05.2014 20:36
a wodę po ugotowaniu nóżek można wykorzystać na galaretę
IlonaAlbertos 15.05.2014 20:21
Apetyczne danie.
Rysia 15.05.2014 19:58
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak