Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 40 dag
jajko 1 szt
ryż 5 dag
cebula 1 szt
czosnek
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz
bulion drobiowy 100 ml
botwinka 1 pęczek
orzechy włoskie 10 dag
ser topiony 10 dag
śmietana 30% 100 ml
pieprz zielony w zalewie 1 łyżeczka
olej do smażenia
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków.

Kroki postępowania

1
Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek
Krok 1 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
2
Całość dobrze wyrobić.
Krok 2 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
3
Liście botwinki umyć.
Krok 3 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
4
Blanszować kilka sekund w osolonym i lekko zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw.
Krok 4 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
5
Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki.
Krok 5 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
6
Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 6 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
7
. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC.
Krok 7 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
8
Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony,
Krok 8 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
9
, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i
Krok 9 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
10
na koniec dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu.
Krok 10 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
11
Buraczki wyszorować szczoteczką,
Krok 11 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
12
przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem.
Krok 12 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
13
. Sos rozlać na talerz i na sosie ułożyć nasze "gołąbki". Podać z chipsami.
Krok 13 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 02.03.2017 08:19
super przepis
TyTaN 20.02.2017 16:17
Pysznie wygladaja
Klausia 13.06.2015 23:57
Pyszne danie
ttrytka 11.06.2015 23:54
gołąbki, ulubione danie
iziona 15.05.2014 18:11
Podziwiam cierpliwość w zawijaniu :)
gosia1988 14.05.2014 21:45
rewelacyjny przepis
Gabi44 14.05.2014 20:35
Ciekawy zestaw .
agnieszka131919 14.05.2014 19:58
na pewno bardzo smaczne
Stenka 14.05.2014 19:40
ciekawy przepis
Jusiaa 14.05.2014 19:27
Rewelacja :)
Konczi 14.05.2014 19:23
kolejny raz te gołąbki robią na mnie WOW
Malinka 14.05.2014 18:52
Danie robi wrażenie, na MAXA :)))
Beata999 14.05.2014 18:38
Wspaniały przepis.Wyobrażam sobie delikatność gołąbków i chipsów z takich młodych buraczków.
dwa pokoje z kuchnią 14.05.2014 18:37
Doskonały pomysł :)
Ankha 14.05.2014 18:33
Wow, co za przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak