Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowo-brzoskwiniowy mazurek

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 40 dag
cukier puder 4 łyżki
margaryna 20 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

WYPEŁNIENIE

dżem 400 ml (brzoskwiniowy)
galaretka pomarańczowa 2-3 łyżki
morele suszone 150 gram
biała czekolada 1 tabliczka
mleko 2 łyżki

DODATKOWO

czekolada mleczna 4-6 kostek do dekoracji jajek

Porada

Dekoracje można wykonać dowolną. Ja wykorzystał fakt, że zostało mi trochę ciasta i wykonałam z niego wielkanocne jajeczka!

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowo-brzoskwiniowy mazurek

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Krok 1 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
2
Gotowe dzielimy na dwie części mniej więcej w proporcji 2/3 do 1/3.
Krok 2 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
3
Większą cześć wałkujemy na grubość około 7 mm i wykładamy nią dno tortownicy. Boki ciasta smarujemy białkiem (Przylepimy do nich zaplecione wałeczki).
Z pozostałej części ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta.
Krok 3 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
4
Jeśli zostanie nam ciasta wałkujemy go i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie jajek ( u mnie wyszło 3 jajeczka!). Posłużą one jako dekoracja mazurka. Dno wyłożonego ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C. Oddzielnie pieczemy wycięte jajeczka.
Krok 4 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
5
Gotowy, upieczony kruchy blat studzimy.
Krok 5 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
6
NADZIENIE:
Dżem , który kupiłam był dość rzadki, więc zagęściłam go galaretką (by mazurek dobrze się kroił, a dżem nie wypływał podczas krojenia). Aby zagęścić dżem przekładamy go do garnka, zagotowujemy i dodajemy do niego sypką galaretkę. Po rozpuszczeniu galaretki dżem odstawiamy do ostygnięcia. Zimny wykładamy na upieczony blat, wyrównujemy powierzchnie.
Krok 6 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
7
Morele kroimy w paseczki (ważne by morele były miękkie, wówczas mazurek jest bardziej apetyczny-więc przy ich zakupie warto zwrócić na to uwagę).
Krok 7 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
8
Morele wykładamy na dżem.
Tak przygotowany mazurek odstawiamy do chłodu na około 0,5 godzimy by dżem zastygł.
Krok 8 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
9
Po tym czasie mazurek wyjmujemy. Białą czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy z dodatkiem 2 łyżek mleka.
Krok 9 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto
10
Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na morele. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Między czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę i dekorujemy nią jajeczka. Tak przygotowane układamy dowolnie na gotowym mazurku. WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Krok 10 - Morelowo-brzoskwiniowy  mazurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 13.04.2015 13:58
mazurek piękny
Klausia 23.08.2014 19:05
wygląda popisowo :)
gusia1000 03.06.2014 00:07
Niebo w gębie.
Katarzyna/kate1980 14.05.2014 22:18
za rok na pewno wypróbuję przepis
Kolorowa 14.05.2014 22:04
Popisowo wygląda !
gosia561 14.05.2014 16:50
super wygląda
Olga_SK 14.05.2014 15:39
Cudnie się prezentuje :)
dwa pokoje z kuchnią 14.05.2014 15:00
piękny! u ciebie jak zawsze piękne zdjęcia i super przepisy :)
krystyna330 14.05.2014 14:54
ale pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak