Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zzieleniałe śledzie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matijasy 10 sztuka
cebula 3 sztuka
olej rzepakowy 350 ml
olej z pestek dyni 100 ml
ocet winny 80 ml
cukier drobny 2 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
ziele angielskie 4 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zzieleniałe śledzie

Matiasy płuczemy, zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 4-5 godzin, odcedzamy.

Śledzie kroimy w 2,5- 3 cm kawałki.

Cebulę obieramy, siekamy w cienkie talarki.

Do oleju rzepakowego dodajemy olej z pestek dyni, ocet winny i cukier. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.

W słoiku o pojemności 1,5 litra (lub w mniejszych słoikach) układamy na zmianę wartstwę śledzi oraz cebuli.

Wkładamy liście laurowe oraz ziele angielskie.

Zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny (a najlepiej 3 dni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak