Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z oliwkami i kurczakiem
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy do wystudzenia.
Ser solankowy z oliwkami oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
Ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Z papryczek usuwamy łodyżki i ziarenka, bardzo drobno siekamy.
Peperoni dodajemy do jogurtu naturalnego zmieszanego z majonezem. Doprawiamy do smaku solą.
Do dużej miski wrzucamy ugotowany makaron, ostudzoną pierś z kurczaka, kukurydzę, ogórka oraz ser solankowy z oliwkami.
Wlewamy sos jogurtowo- majonezowy i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem dodajemy posiekaną drobno bazylię oraz połowę kiełków, delikatnie mieszamy.
Przybieramy pozostałymi kiełkami.