Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki małosolne

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórki świeże
koper świeży
korzeń chrzanu
liść hrzanu
Gorczyca biała cała Prymat
ząbki czosnku
woda
sól

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki małosolne

Kroki postępowania

1
Świeże ogórki porządnie umyć. Ilość zależy od tego ile słoików chcemy zaprawić.
Krok 1 - ogórki małosolne foto
2
Umyć słoiki. Do słoika wkładamy umyty, świeży koper. Na zdjęciu porcja na jeden słoik 1,5 litrowy.
Krok 2 - ogórki małosolne foto
3
Do słoika wkładamy również umyty, oskrobany z ziemi korzeń chrzanu oraz pół liścia chrzanu. Jeśli nie mamy liści sam korzeń wystarczy.
Krok 3 - ogórki małosolne foto
4
Obieramy czosnek. Do jednego słoika 1,5 litrowego dajemy minimum 4 ząbki czosnku, można więcej.
Krok 4 - ogórki małosolne foto
5
Układamy ciasno ogórki w słoiku.
Krok 5 - ogórki małosolne foto
6
Zasypujemy ogórki garścią gorczycy.
Krok 6 - ogórki małosolne foto
7
Zagotowujemy wodę. Na 1 litr wody wsypujemy 1,5 płaskiej łyżki soli. Mieszamy.
Krok 7 - ogórki małosolne foto
8
Ogórki zalewamy wcześniej przygotowaną ugotowaną wodą z solą. Zalać prawie cały słoik, zostawić około 1 cm luzu.
Krok 8 - ogórki małosolne foto
9
Ogórki zakręcamy i odstawiamy. Można już jeść następnego dnia. Osobiście najbardziej lubię ogórki w pierwszych dniach po zaprawieniu, mają wówczas wyjątkowy smak.
Krok 9 - ogórki małosolne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.05.2014 09:38
uwielbiam takie ogóreczki
gibli 17.05.2014 20:25
bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak