Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 2 szt.
czosnek 3 ząbki
suszone pomidory 20 szt.
posiekane listki tymianku 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
wino białe wytrawne 125 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Do tego dania użyć należy suszonych pomidorów nie z oleju. Po prostu suszonych. Wino można pominąć, gdy danie podawane będzie nieletnim - polać mięso dodatkową ilością wody spod namaczania pomidorów. Potrzebny będzie do dania sznurek bawełniany.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Pomidory przełożyć do miski i zalać gorącą przegotowaną wodą.
Krok 1 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
2
Odłożyć na 15 minut, po czym wyjąć, lekko odcisnąć i równie lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Wodę spod pomidorów zachować.
Krok 2 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
3
Pomidory grubo pokroić i wrzucić do innej miski. Obrać 2 ząbki czosnku i drobno posiekać. Dodać do pomidorów razem z oberwanymi listkami tymianku i 3 łyżkami oliwy. Dobrze wymieszać.
Krok 3 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
4
Mięso umyć, osuszyć i odciąć cienkie końcówki - zużyć je do innego dania. Mięsa powinno zostać ok. 70-80 dag (przyznaję - nie ważyłam). Oczyścić je ze zbędnego tłuszczu i błon, naciąć ostrym nożem wzdłuż przez środek - nie przecinając do końca - i rozłożyć niczym książkę. Napełnić większą ilością pomidorów
Krok 4 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
5
i złożyć z powrotem w całość, dobrze zakładając przecięty brzeg.
Krok 5 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
6
Związać bawełnianym sznurkiem i oprószyć solą i pieprzem.
Krok 6 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
7
Na dużej patelni rozgrzać resztę oliwy wrzucając na koniec obrany i zgnieciony lekko ząbek czosnku. Dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron
Krok 7 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
8
Polać winem i poczekać aż wyparuje - na sporym ogniu.
Krok 8 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
9
Gdy to się stanie, zmniejszyć ogień do małego, dodać resztę suszonych pomidorów i smażyć podlewając systematycznie niedużą ilością wody spod pomidorów przez około 30 minut. Mięso należy często obracać.
Krok 9 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
10
Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na 5 minut. Na patelnię wlać ewentualnie resztki wody pomidorowej, mocno je redukując - powinien pozostać gęsty sos w niewielkiej ilości i pachnące pomidory. Czosnek wyrzucić. Z mięsa usunąć sznurki, pokroić je w plastry - pod lekkim skosem najlepiej.
Krok 10 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto
11
Podałam z ziemniakami i sałatą z winegretem, ale jednogłośnie stwierdziliśmy, że... najlepsze do tego dania będą przypiecki (u mnie w księdze). Sałata pasuje idealnie.
Krok 11 - Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.01.2015 21:04
bardzo fajny przepis
Motorek 02.10.2014 11:59
fajny pomysł
Katarzyna59 29.06.2014 20:08
wspaniałe polędwiczki
Ada-Gaba 25.05.2014 19:34
apetycznie przygotowane, chętnie wypróbuję
borgia 14.05.2014 11:41
Rysiu... te nie mają żadnego obcego posmaku. Same w sobie są pyszne. Dodałam tymianek, bo mam i lubię. Ogólnie mam bo lubię :). Natka pietruszki też smakuje fajnie, a jest ogólnie dostępna. Wracając do pomidorów. Te się nie rozpaćkają w trakcie smażenia reszty na patelni (naprawdę super są), a i w mięsie stanowić będą jednolity, pachnący pomidorami i czosnkiem jedynie, mięsisty - w sensie konsystencji - dodatek. Naprawdę polecam takie, choć oczywiście z oliwy dobrze osuszone złe nie będą. Nie trzeba będzie już wtedy oliwy do pomidorów dolewać. Moje pierwsze zetknięcie się z takimi pomidorami przeżyłam tutaj: http://swiat-od-kuchni.blog.onet.pl/2007/08/02/salatka-z-orzo-pomidorow-suszonych-na-sloncu-i-zielonego-groszku/ - sałatka rewelacyjna i też polecam. Takie moje smaczne spotkanie z Jane Fondą. Nie umiem powiedzieć, które mi bardziej smakują - w oliwie, czy po prostu suszone. Używam obu rodzajów, a tu właśnie te. Mogę je w ulubionym sklepie kupić na wagę, co jest fantastycznym plusem, bo nawet na sztuki jakbym chciała to dostanę :).
Rysia 13.05.2014 17:56
@Borgia.Pyszne polędwiczki. Pytanie. Dlaczego są wskazane pomidory suszone ,nie z zalewy?
Grazyna0211 13.05.2014 17:36
pyszne i apetyczne danie
kasienka23 13.05.2014 17:33
pyszne mięsko!
wyattearp 13.05.2014 11:58
lubię do mięska suszone pomidorki
Agnieszka-87-25 13.05.2014 07:56
wyśmienicie wyglądają
Lidzia 13.05.2014 06:34
Takie mięska lubię.
barbara11561 12.05.2014 22:59
też lubię nadziewać mięsko suszonymi pomidorami,jeszcze mi zostało trochę zapasów swoich:)
anemon 12.05.2014 22:17
Już kilka razy miałam ochotę kupić suszone pomidory, te bez zalewy, ale nie miałam na nie pomysłu, teraz już mam i mogę je w końcu kupić. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak