Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy szare z boczkiem i twarogiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kluchy szare z boczkiem i twarogiem

ziemniaki 1 kg
mąka tortowa 2 szklanka
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
jajko 1 szt

Dodatkowo

boczek 400 gram
twaróg 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy szare z boczkiem i twarogiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach .Odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz.

Dodajemy roztrzepane jajko .
Krok 1 - Kluchy szare z boczkiem i twarogiem  foto
2
Dodajemy mąkę, mieszamy .
Krok 2 - Kluchy szare z boczkiem i twarogiem  foto
3
Ciasto na kluchy ma mieć konsystencje gęstawą, aby rzucane kluchy ( odrywane łyżką) wpadając do wody nie rozpływały się.

Ciasto przekładamy na wilgotną deseczkę , maczając łyżkę w gotującej wodzie do kluch " rwiemy łyżką kluchy ( rzucamy je na wodę odrywając łyżką ).

Mieszamy , kluchy będą pływać na "powierzchni" znaczy są już dobre , przecedzamy je i opłukujemy wodą.

Smażymy boczek pokrojony w plasterki posypujemy solą do smaku .

Do miski wkładamy kluchy dodajemy boczek usmażony i twaróg , mieszamy i podajemy :)
Krok 3 - Kluchy szare z boczkiem i twarogiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 12.05.2014 17:52
ciekawy przepis
Joannasz3190 12.05.2014 17:35
Pyszności :)
IlonaAlbertos 12.05.2014 17:06
Apetyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak