Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 5 sztuki
marchewka 3 sztuki
botwinka 20 dag
rabarbar 10 dag
cebula 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki (średnie)
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 kulki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
por 1 sztuka (mała)
jogurt naturalny 100 ml
woda 2 litr
cukier 1 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z rabarbarem

Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na niewielkim ogniu. Po zszumowaniu mięsa dodajemy obrane marchewki, por, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy ok. 1 łyżeczkę soli i pieprz do smaku. Całość gotujemy do czasu, aż mięso się ugotuje. Zupę przelewamy przez sito otrzymując bulion. Ze skrzydełek obieramy mięso i wrzucamy do bulionu. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i także wrzucamy do zupy, resztę ugotowanych składników odrzucamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, botwinkę kroimy na kawałki ok. 1 cm długości. Do gotującej się zupy wrzucamy ziemniaki i gotujemy ok. 10 min. po czym wrzucamy botwinę. Dodajemy do zupy pokrojony w kostkę rabarbar, ocet jabłkowy i cukier. W razie potrzeby doprawiamy zupę solą, pieprzem lub jeszcze odrobiną cukru. Gotujemy wszystko aż rabarbar i botwina zmiękną. Zupę podajemy na gorąco z łyżeczką jogurtu naturalnego. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.05.2014 11:08
fajna zupa :)
Krystyna32 11.05.2014 08:44
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak