Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z zielonego groszku z mietą.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek konserwowy 300 gram
sałata masłowa 1/2 szt
cebula 1 szt
bulion warzywny 3/4 litra
śmietana 3 łyżki
masło 2 łyżki
mięta liście 2 szt
cytryna 1/2 szt
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Krem wspaniale smakuje z przysmażonymi grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonego groszku z mietą.

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Zielony groszek osączyć, odłożyć dwie łyżki do dekoracji.Zieloną sałatę pokroić i razem z groszkiem dodać do cebuli. Podlać wszystko dwiema szklankami bulionu i dusić na wolnym ogniu 5 minut. Zupę lekko ostudzić, zmiksować na jednolitą masę, dodać resztę bulionu, śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Zupę ponownie podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Wlać do talerzy, posypać listkami mięty, małymi listkami sałaty i groszkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.05.2014 07:54
Moja ulubiona
Kejti 11.05.2014 22:44
Lubię krem z zielonego groszku,ale z dodatkiem mięty nigdy nie próbowałam,ciekawy pomysł :-)
gusia1000 11.05.2014 00:16
Dobra zupa.
romanrafal
romanrafal 10.05.2014 14:20
fajny przepis na zupkę zabieram przepis i robię zupkę
Rysia 09.05.2014 22:58
Ciekawe połączenie smaków.
sylwia_sl 09.05.2014 22:15
Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie aby dodać mięte do zupy a ten przepis skutecznie mnie do tego przekonał
adelajda 09.05.2014 21:27
Chętnie spróbuję:)))
IlonaAlbertos 09.05.2014 21:05
Ciekawe połączenie mięty i groszku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak