Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY TWARÓG PÓŁTŁUSTY

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2% 1 l
maślanka 1 l

Porada

Twaróg domowy wyśmienicie smakuje z chlebkiem własnej roboty.

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY TWARÓG PÓŁTŁUSTY

Kroki postępowania

1
Do dużego garnka wlewamy mleko , zagotowujemy .
Krok 1 - DOMOWY TWARÓG PÓŁTŁUSTY foto
2
Wyłączamy gaz , wlewamy mślankę , mieszamy drewnianą łyżką .Garnek zostawiamy na 24 h w temp.pokojowej .
Krok 2 - DOMOWY TWARÓG PÓŁTŁUSTY foto
3
Na drugi dzień gotujemy na malutkim ogniu do chwili , aż pojawią się grudki . Zakładamy czystą ściereczkę lub gazę na sitko , które umieszczamy nad jakimś naczyniem .Przelewamy zawartość garnka .
Krok 3 - DOMOWY TWARÓG PÓŁTŁUSTY foto
4
Zostawiamy na kilka godzin do odsączenia . Wyciskamy nadmiar płynu ściskając ściereczkę .Ukladamy na deseczce , drugą deseczką obciążamy ściereczkę z serem . Zostawiamy na godzinę .
Krok 4 - DOMOWY TWARÓG PÓŁTŁUSTY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 13.05.2014 17:43
pyszny , zdrowy , domowy ser
Bernadeta1 10.05.2014 14:14
Taki domowy, super
bhb8 10.05.2014 10:00
domowy najlepszy :)
Christopher 09.05.2014 22:34
Dawno już nie robiłem takiego twarogu,a warto.Przypomniałaś.
Mniam 09.05.2014 22:17
Zjadłabym taki domowy i świeżutki serek.
adelajda 09.05.2014 19:12
Robię ser bo bardzo lubimy trochę inaczej :)
Niki22 09.05.2014 19:04
mmm już dawno nie jadłam takiego domowego twarogu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak