Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pstrąg pieczony z ziemniakami, papryką i oliwkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba

pstrąg patroszony 2
masło 1,5 łyżki
koper świeży posiekany 1 łyżka
natka pietruszki posiekana 1 łyżka
sok z limetki 1 łyżka
sól do smaku
czosnek 1 ząbek
limonka 1
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku

dodatkowo

ziemniaki 4
papryka czerwona kawałek
papryka żółta kawałek
papryka zielona kawałek
cebula czerwona 1
oliwki zielone według uznania
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Porada

Zamiast limonki można użyć cytryny. Uwielbiam takie dania jedno blaszkowe ponieważ dzięki temu mamy bardzo mało zmywania :)

Przepis i sposób przygotowania na: pstrąg pieczony z ziemniakami, papryką i oliwkami

Pstrąga myjemy i osuszamy. Masło mieszamy z koperkiem, natką, sokiem z limonki, solą, pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy w środku rybę. Na wierzch rybę lekko solimy oraz polewamy sokiem z limonki lub z cytryny.

Obrane ziemniaki kroimy w talarki, paprykę w paski, cebulę w piórka a oliwki pokroić w plastry lub zostawić w całości. Całość wrzucamy do miski, dodajemy oliwki, soli, papryki słodkiej i ziół prowansalskich. Mieszamy i kładziemy na blaszkę lub do brytfanki (ja blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia).
Pieczemy całość w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni góra dół ok. 20 minut.
Po upływie czasu, mieszamy całość i robimy miejsce dla ryby. Rybę pieczemy z resztą ok.15-18 minut. Pod koniec pieczenia można położyć na rybę plastry cytryny lub limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.05.2017 11:16
Pyszna rybka
gosia561 04.09.2015 17:42
mniam na piąteczek
Jagódka77 16.09.2014 16:59
uwielbiam ryby, ta wygląda rewelacyjnie
Seba 06.08.2014 08:37
smaczna rybka
Grażyna13 03.07.2014 15:47
Piękny i pyszny :)
pawlito 15.05.2014 08:22
fajnie sie reprezentuje jak w restauracji
Klausia 12.05.2014 21:07
aż znów nabrałam chęci na taką rybę :)
Monika78 10.05.2014 20:38
wygląda bajecznie
Kolorowa 10.05.2014 20:16
MMmmm super wyglądają te rybki !
sylwia_sl 09.05.2014 19:23
Bardzo ładnie podana rybka
Kejti 09.05.2014 18:38
Rybka,mniam :-)
Agata3 09.05.2014 14:50
apetyczna rybka :)
Lidzia 09.05.2014 14:47
Pięknie wygląda.
Olga_SK 09.05.2014 13:46
Cudne zdjęcia :)
Grazyna0211 09.05.2014 13:27
bardzo smaczna i apetyczna ryba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak