Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z czerwonych buraków

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat 2 kulki
sól 1 łyżka
woda ciepła 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z czerwonych buraków

Surowe, dokładnie umyte buraki czerwone obrać i pokroić w cienkie plastry; włożyć do czystego słoika, przekładając ząbkami czosnku przekrojonymi na pół, dodać listek laurowy i ziele. Zalać ciepłą, przegotowaną wodą - tak by pokryła buraki. Przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym, odłożyć w ciepłe miejsce na kilka dni. Jeśli wytworzy się piana po kilku dniach to można ją zamieszać lub ściągnąc łyżką. Zakwas jest gotowy po ok 5-6 dniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 25.05.2014 19:16
popieram domowy najlepszy
adelajda 09.05.2014 14:57
domowy najlepszy :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak