Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi babuni z boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 350 g
woda ciepła 150 ml
olej 1 łyżka

farsz

ser biały 250 g
ziemniaki 4 duże
wędzony boczek 10 plastrów
cebula 1 szt

Okrasa

masło
Cebulka smażona Prymat

Przyprawy

sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi babuni z boczkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące zmielić razem z serem. Boczek bardzo drobno pokroić i stopić na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.
Krok 1 - Pierogi babuni z boczkiem foto
2
Ciasto pierogowe oczywiście robię według przepisu mamy. Nie dodaje jajek!
Do dużej miski wsypać mąkę, łyżkę oleju i sukcesywnie w czasie wyrabiania ciasta dodawać gorącą wodę.
Krok 2 - Pierogi babuni z boczkiem foto
3
Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć wcześniej kulkami przygotowany farsz. Zlepić w pół księżyce.
Gotować w osolonej wodzi 2 minuty od wypłynięcia.
Okrasić roztopionym masełkiem i prażoną cebulką.
Krok 3 - Pierogi babuni z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.05.2014 13:51
bardzo lubię
bhb8 09.05.2014 13:30
uwielbiam pierogi :)
nogawkuchni 09.05.2014 13:00
Pyszne pierogi,wyglądają smakowicie i z pewnością rewelacyjnie smakują.
agnieszka131919 09.05.2014 09:05
super te pierogi, chyba dziś takie zrobię na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak