Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na specjalną okazje

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 8 sztuk
mąka tortowa 1 szklanka
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

mus truskawkowy

truskawki 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 sztuka

masa tradycyjna

jajko 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
masło 30 dag

dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 sztuka
śmietana 30% 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na specjalną okazje

Kroki postępowania

1
Białka jajek ubic na sztywno z dodatkiem cukru do bardzo ubitych jajek ostrożnie dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać partiami przesiana mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sypkim budyniem. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy 20 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 30-35 min. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć je syropem z brzoskwiń.
Krok 1 - Tort na specjalną okazje  foto
2
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody i wymieszać z 1 szklanką musu truskawkowego, odstawić, aby troszkę zgęstniało. Dolny krążek ciasta ponownie umieścić w tortownicy i wylać na nim gęstniejacy mus truskawkowy, przykryć drugi krążkiem ciasta.
Krok 2 - Tort na specjalną okazje  foto
3
Żelatynę fiks przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i ubić z jej dodatkiem śmietanę, 1/4 całej śmietany odłożyć i wymieszać ją z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami, tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na drugi krążek ciasta i przykryć ostatnim ciastem, odstawić do lodówki, aby całość zastygła.
Krok 3 - Tort na specjalną okazje  foto
4
Jajko na krem sparzyć i wybić do miski która postawić na garnku z gotująca się wodą, dodać cukier i na parze ubijać do białości, następnie dodać syrop który nam został z nasączenia ciasta i ubijać do zgęstnienia. Kiedy uznamy, ze masa jajeczna jest odpowiednio gęsta to zestawić ja z garnka i wystudzić. Masło utrzeć na gładki krem w trakcie dodawać po łyżce masy jajecznej, gotowy krem podzielić zgodnie z naszymi planami i zabarwić barwnikami spożywczymi.
Krok 4 - Tort na specjalną okazje  foto
5
Po zastygnięciu przekładanych warstw ciasto delikatnie wyjąc z formy i ułożyć na talerzu, wierzch i boki posmarować pozostało bitą śmietaną.
Krok 5 - Tort na specjalną okazje  foto
6
Krem maślany przełożyć do worków cukierniczych z tylkami i dowolnie ozdobić.
Krok 6 - Tort na specjalną okazje  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 09.05.2014 12:56
piękny torcik :-)
stokrotka 08.05.2014 16:59
piękny ten tort i smakowity
everay 08.05.2014 15:40
śliczny torcik
Czyki 08.05.2014 13:26
Cudownie wygląda:)
halina17 08.05.2014 11:50
Dobry tort urodzinowy.
Milka100 08.05.2014 10:55
cudowny torcik
krystyna330 08.05.2014 10:53
wygląda obłędnie
czekoladka_m 08.05.2014 09:37
Piekny:) Aż żal go zjeść;))
IZABELA29 08.05.2014 09:34
przepyszny zapewne
Kejti 08.05.2014 08:59
Słodziutko się prezentuje,poproszę kawałeczek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak