Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 700 g
cukier 100 g
jaja 2 szt
masło 60 g
mleko 300 ml
drożdże 25 g
sól szczypta

Posypka

mąka pszenna 1 łyżka
masło 1/2 łyżki
cukier puder 1/2 łyżki

"Smarowanie"

żółtko jajek 1 szt
woda 1 łyżka

Porada

Z podanych składników wychodzą 2 sporych rozmiarów chałki.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w misce z łyżką cukru i rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Krok 1 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
2
Następnie dodać 2-3 łyżki mąki i przygotować zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.15-20 min.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
3
Żółtka z pozostałym cukrem utrzeć na puszystą masę. Masło roztopić i ostudzić.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
4
Do wyrośniętego zaczyny przelać mleko, masę z jaj, masło i wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Jeżeli w trakcie wyrabiania stwierdzimy, że ciasto jest za gęste można dolać mleka.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
5
Białka ubić na sztywna pianę.
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
6
Do wyrobionego ciasta przełożyć pianę i całość delikatnie połączyć, ale do całkowitego wchłonięcia piany. Przykryć ściereczka i odstawić na ok.60 min. do wyrośnięcia.
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
7
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Z każdej części zrobić pięć wałeczków.
Krok 7 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
8
Sposób "zaplatania"wygląda następująco: najpierw wszystkie wałeczki u góry połączyć ze sobą. Pierwszy wałek z lewej strony przełożyć przez 2 sąsiadujące wałki, to samo zrobić z wałkiem z prawej strony. Czynność powtarzać do momentu zaplecenia warkocza. Końcówki podwinąć pod spód. Odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Krok 8 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
9
Wodę wymieszać z jajem i smarujemy nią chałki. Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę, którą posypać posmarowane pieczywo.
Krok 9 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto
10
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.
SMACZNEGO!
Krok 10 - Domowe pieczywo nr 8, czyli chałka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 20.04.2015 15:43
chałka smakowicie wyszła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak