szparagi w marynacie

szparagi w marynacie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi

    1,2 kilogram
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • pomidor

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • zielkona papryka

    1/2 sztuka
  • żółta papryka

    1/2 sztuka
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • ocet 10 %

    2 łyżki
  • zielona pietruszka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obrać, opłukać i związać w cztery wiązki.
Zagotować 3/4 l wody z 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki cukru, sokiem cytrynowym i masłem, dodać szparagi. Gdy się ugotują odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Usunąć nici.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Dodać olej i ocet. Dodać także 2 łyżki wywaru ze szparagów. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę.

Marynatę rozłożyć na szparagach i podawać z mięsem na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat