Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z kokosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 30 gram
cukier kryształ 4 łyżeczki
mleko 3,2% 400 ml
jajko 3 szt
olej roślinny 50 ml
mąka tortowa 500 gram

dodatkowo

wiórki kokosowe 100 gram
jajko 1 szt
mleko 1 łyżka

lukier

cukier puder 3/4 szklanki
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z kokosem

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do miski ,mieszamy z cukrem i ciepłym(nie gorącym)mlekiem. Odstawiamy zaczyn na ok. 10 minut Muszą się spienić .
Krok 1 - Bułeczki z kokosem  foto
2
Do drożdży dodajemy lekko ubite jajka , olej i przesianą mąkę .Wyrabiamy ,aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce okryte ściereczką kuchenną na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki z kokosem  foto
3
Wiórki kokosowe mieszamy z mlekiem i cukrem.
Krok 3 - Bułeczki z kokosem  foto
4
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm .Nałożyć nadzienie na cały placek (zostawić trochę do dekoracji).Zwijamy na kształt rolady zaczynając od dłuższego boku.
Krok 4 - Bułeczki z kokosem  foto
5
Roladę tniemy na ok. 5 cm kawałki i układamy na blaszce. Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypujemy pozostałymi wiórkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny .Pieczemy w 180 stopniach przez 15-12 minut.
Krok 5 - Bułeczki z kokosem  foto
6
Cukier puder mieszamy z mlekiem i lukrujemy upieczone bułeczki .
Krok 6 - Bułeczki z kokosem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak