Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi pieczone z serem i imbirem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczone szparagi mogą być idealną kolacją lub przystawką do obiadu. Ich przygotowanie jest proste i szybki. Danie warzywne z dodatkiem sera żółtego oraz mielonego imbiru to ciekawa propozycja na 

Składniki:

szparagi 1 pęczek
śmietana 12% 150 ml
ser żółty 1 garść
Imbir mielony Prymat pół łyżeczki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi pieczone z serem i imbirem

Przepis na:

  • szparagi z piekarnika
  • pieczone szparagi z imbirem i serem
  • szybką kolację

1. Szparagi dokładnie opłucz, odetnij 1-1,5 cm końcówki. Zielonych szparagów zazwyczaj nie trzeba obierać, ale musicie uważać aby były świeże i jędrne.

2. W garnku zagotowuj wodę. Dodaj cukier i łyżeczkę soli. Gotuj szparagi przez 5 minut, a następnie odcedź je dokładnie.

3. Do śmietany dodaj imbir mielony i doprawiam solą oraz pieprzem.

4. Szparagi wyłóż do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego.

5. Zalej śmietaną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

6. Piecz około 20 minut.

7. 5 minut przed końcem pieczenia posypuj startym żółtym serem.

Zielone szparagi pod warstwą śmietany i sera to idealny pomysł na kolację lub przekąskę dla kilku osób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 10.10.2014 23:43
wykwintne smaki
molanka 10.10.2014 10:02
podobno niezły afrodyzjak
Magula 10.10.2014 07:29
musiały być pyszne
fotoviderek 10.10.2014 07:20
Ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak