Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki z jadalną łupinką na słodko

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kilogram
mleko 2% 1 szklanka
masło lub margaryna 1 kostka
żółtko jajek 3 sztuk
śmietana 18 proc 1/2 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ocet 10 % 1 łyżeczka
krem do tortów śmietankowy 1 opakowanie
orzechy laskowe 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki z jadalną łupinką na słodko

Mąkę przesiać na drobnym sicie, dodać schłodzoną margarynę i całość posiekać, do składników wbić żółtka, dodać łyżką schłodzoną śmietanę , wsypać sodę oczyszczoną, dodać ocet, wymieszać składniki, połączyć składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez minimum godzinę. Rozgrzać foremkę do orzeszków, z ciasta formować kuleczki i wkładać je w otworki formy do wypieku łupinek do orzeszków. Piec z obu stron około 5 min. na złoty kolor. .Wyjmować upieczone łupinki i studzić je. Z masy i mleka przyrządzić krem do nadziewania orzeszków, wykonując go według przepisu podanego na opakowaniu, napełniać otwór orzeszka przy pomocy łyżeczki w środek włożyć orzech laskowy i sklejać obie połówki orzeszków w całość. Można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak