Przepis i sposób przygotowania na: Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim
Kroki postępowania
Przygotowujemy pierś kurczęcą: Myjemy, osuszamy, drobno kroimy i zasypujemy ulubioną mieszanką przyprawy do kurczaka lub drobiu. Zostawiamy to w chłodnym miejscu na około 2 godziny. Później będziemy go podsmażać na odrobinie tłuszczu.
Brokuł: W czasie gdy kurczak będzie leżakował z przyprawą, przygotowujemy brokuł, którego myjemy, osuszamy i gotujemy na pół czasu w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu rozdrabniamy (wystarczy tylko porozcinać różyczki).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem.
Sos: Łączymy śmietanę z musztardą, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczaka podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy kurczak będzie prawie gotowy (po około 5 minutach, gdy zetnie się już białko), dodajemy różyczki brokuła. Wszystko trzymamy na patelni na bardzo małym ogniu. Dodajemy musztardę ze śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, tymiankiem i gałką muszkatołową. Ilość przypraw zależy od uznania. Ja stosuje najwięcej gałki i pieprzu czarnego. Pamiętajmy, że do masy dodana jest już musztarda, więc danie jest już lekko dosmaczone. Wszystko mieszamy i sprawdzamy czy jest dobrze doprawione.
Gdy smak będzie nam odpowiadał, wyłączamy gaz i dodajemy ser żółty. Wszystko mieszamy. Korzystałam z sera gouda. Ilość generalnie zależy od uznania, ja miałam mniej więcej 1 szklankę żółtego startego sera.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podajemy na ciepło.