Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
ser żółty do smaku
tłuszcz do smażenia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
kurczak 300 gramów
brokuł 200 gramów
śmietana 18% 150 mililitrów
musztarda 1 łyżka

Porada

Do przepisu użyłam musztardy sarepskiej, ale możemy np. skorzystać z francuskiej lub dijon gdy lubimy bardziej wyraziste smaki.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim

Kroki postępowania

1

Przygotowujemy pierś kurczęcą: Myjemy, osuszamy, drobno kroimy i zasypujemy ulubioną mieszanką przyprawy do kurczaka lub drobiu. Zostawiamy to w chłodnym miejscu na około 2 godziny. Później będziemy go podsmażać na odrobinie tłuszczu.

Krok 1 - Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim foto
2

Brokuł: W czasie gdy kurczak będzie leżakował z przyprawą, przygotowujemy brokuł, którego myjemy, osuszamy i gotujemy na pół czasu w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu rozdrabniamy (wystarczy tylko porozcinać różyczki).

Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem.

Krok 2 - Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim foto
3

Sos: Łączymy śmietanę z musztardą, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kurczaka podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy kurczak będzie prawie gotowy (po około 5 minutach, gdy zetnie się już białko), dodajemy różyczki brokuła. Wszystko trzymamy na patelni na bardzo małym ogniu. Dodajemy musztardę ze śmietaną.

Krok 3 - Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim foto
4

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, tymiankiem i gałką muszkatołową. Ilość przypraw zależy od uznania. Ja stosuje najwięcej gałki i pieprzu czarnego. Pamiętajmy, że do masy dodana jest już musztarda, więc danie jest już lekko dosmaczone. Wszystko mieszamy i sprawdzamy czy jest dobrze doprawione.

Krok 4 - Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim foto
5

Gdy smak będzie nam odpowiadał, wyłączamy gaz i dodajemy ser żółty. Wszystko mieszamy. Korzystałam z sera gouda. Ilość generalnie zależy od uznania, ja miałam mniej więcej 1 szklankę żółtego startego sera.

Krok 5 - Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim foto
6
Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem i wylewamy całą masę. Układamy ją równomiernie.
Krok 6 - Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim foto
7
Opcjonalnie możemy posypać startym żółtym serem.
Krok 7 - Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim foto
8

Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podajemy na ciepło.

Krok 8 - Tarta brokułowo-kurczakowa na cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 17.04.2016 13:45
wyglada na smaczną
Margo1 08.05.2015 11:30
Wyglada na apetyczną
gosia56 07.11.2014 17:46
na pewno smaczne;)
adelajda 09.07.2014 08:06
szybko i smacznie
Bernadeta1 12.05.2014 11:59
bardzo smaczne jedzonko
Kejti 11.05.2014 09:41
Uwielbiam taką ,poproszę kawałeczek :-)
Krystyna32 07.05.2014 07:02
pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak