Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza ziołowa Eli z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 50 g
jajko 1 sztuka
olej roślinny 3 łyżki
sól do smaku
pieczarki 600 g
cebula biała 2 sztuki
olej do smażenia 2 łyżki
wędlina 200 g
keczup pikantny
Bazylia suszona Prymat 2 szczypty
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
woda 1/2 (ciepła)
oregano 2 szczypty
papryka czerwona 1 sztuka
ser gouda 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ziołowa Eli z pieczarkami

Do mąki dodać drożdże(świeże rozpuścić razem z cukrem w wodzie),sól,cukier,czosnek,zioła,jajko i ciepłą wodę(tyle żeby powstało dość gęste ciasto)i wyrobić.Do ciasta dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Pieczarki pokroić w plasterki,cebulę w ćwierć krążki i usmażyć na oleju razem z solą i pieprzem.Wędlinę pokroić w słupki,papryke w kostkę.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem,posmarować keczupem,wyłożyć równomiernie pieczarki z cebulą,posypać wędliną i papryką.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizzę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 28.04.2011 23:14
Ale mam ochotę na pizzę .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak