Pizza ziołowa Eli z pieczarkami

Pizza ziołowa Eli z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    50 g
  • jajko

    1 sztuka
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieczarki

    600 g
  • cebula biała

    2 sztuki
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • wędlina

    200 g
  • keczup pikantny

  • BAZYLIA SUSZONA

    2 szczypty
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/2 (ciepła)
  • oregano

    2 szczypty
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ser gouda

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodać drożdże(świeże rozpuścić razem z cukrem w wodzie),sól,cukier,czosnek,zioła,jajko i ciepłą wodę(tyle żeby powstało dość gęste ciasto)i wyrobić.Do ciasta dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Pieczarki pokroić w plasterki,cebulę w ćwierć krążki i usmażyć na oleju razem z solą i pieprzem.Wędlinę pokroić w słupki,papryke w kostkę.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem,posmarować keczupem,wyłożyć równomiernie pieczarki z cebulą,posypać wędliną i papryką.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizzę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rosik93

28.04.2011 23:14
Ale mam ochotę na pizzę .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat