Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z cieciorką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 0,5 szklanki
szynka 20 dag
pieczarki 10 dag
marchewka 15 dag
cebula 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
ogórek konserwowy Smak 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
olej roślinny 1 łyżka
koperek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z cieciorką

Cieciorkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na min 5 godzin. Szynkę wieprzową kroimy w grubą kostkę ok. 2 cm x 2 cm i podsmażamy w garnku na odrobinie oleju roślinnego. Gdy mięso będzie już podsmażone wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy tak długo aż cała woda z pieczarek odparuje. Marchewki pietruszkę obieramy, kroimy w słupki i wrzucamy do garnka z mięsem i pieczarkami, całość zalewamy wodą, dodajemy odsączoną z wody cieciorkę, pokrojone w drobną kostkę ogórki, liść laurowy, pieprz oraz sól i gotujemy tak długo aż cieciorka i warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy i koperek. Gotujemy jeszcze 15 minut i podajemy . SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 06.05.2014 19:35
bardzo lubię taką zupkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak