Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowy tort na śmietanie kremówce
- tęczowy tort
- tort na urodziny
- pomysł na kolorowy deser
1. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj po łyżce żółtka i cukier. Dodaj przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i wymieszaj szpatułką, by masa nie opadła. Dodaj barwnik i mieszaj do uzyskania odpowiedniego koloru. Dodaj aromat, żeby nadać smak ciastu (w moim przypadku smak-owoce leśne)
2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piecz około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. Czynność powtórz 6 razy z każdym kolorem (fioletowy, czerwony, żółty, niebieski, zielony, pomarańczowy), można piec po 2 blaty na raz.
4. Przygotuj krem. Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem, dodaj rozpuszczoną żelatynę i odstaw do lodówki na około godzinę. Do kremu można dodać maliny (zmiksować razem ze śmietaną) lub aromat, by nadać smak.
5. Gdy blaty ostygną można składać tort. Zacznij od fioletowego, następnie niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty. Każdy blat przełóż cienką warstwą kremu.
6. Przygotuj krem na powierzchnię tortu. Jajka ubij z cukrem w kąpieli wodnej, aż masa zbieleje. Ostudź. Masło ubij mikserem i dodaj po łyżce masy jajecznej. Na koniec wlej wódkę. Wymieszaj. Krem podziel na 6 części i wymieszaj z odpowiednimi barwnikami. Dekorować według uznania, np. szprycą gwiazdką (jak na zdjęciu).