Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kilograma
jajko 1 sztuka
woda 300 ml
sól 1 szczypta

Farsz

ziemniaki 800 gram
twaróg 500 gram
cebula 2 sztuki
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatki

słonina 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i opłukać. Następnie zalać je zimną wodą i dodać sól. Ugotować i dokładnie utłuc.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Następnie cebule siekamy w drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Następnie biały twaróg rozgnieść za pomocą łyżki bądź tłuczka.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Następnie do twarogu dodajemy ziemniaki, smażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Na stolnice wysypujemy mąkę, wbijamy do niej jedno jajko oraz szczyptę soli. Stopniowo również dodajemy letnią przegotowaną wodę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
6
Kiedy ciasto jest już gotowe odcinamy kawałek. Za pomocą wałka rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. Następnie za pomocą szklanki wycinamy okręgi lub za pomocą noża wycinamy prostokąty.
Krok 6 - Pierogi ruskie foto
7
Następnie na wycięty prostokąt/koło nakładamy łyżeczkę przygotowanego farszu.
Krok 7 - Pierogi ruskie foto
8
Ciasto zginamy na pół i dokładnie zaklejamy. Musimy uważać aby farsz nie dostał się na brzegi, ponieważ pieróg podczas gotowania może się "otworzyć".
Krok 8 - Pierogi ruskie foto
9
Podczas klejenia pierogów należy nastawić gar wody delikatnie posolonej. Kiedy zacznie się gotować wrzucamy partię pierogów. Gotujemy około 5 min. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy i przekładny do durszlaka by reszta wody "odleciała".
Krok 9 - Pierogi ruskie foto
10
Kolejno na patelni topimy pokrojoną w kostkę słoninę. Pierogi przekładamy do miski i polewamy odrobiną tłuszczu.
Krok 10 - Pierogi ruskie foto
11
Pierogi są już gotowe do jedzenia. Mi jednak dużo bardziej smakują zarumienione na patelni.
Smacznego :)
Krok 11 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.05.2014 12:50
Uwielbiam,pyszności :-)
Aleksandra/Olcia 06.05.2014 11:55
mniam moje ulubione....złociste i chrupiące a do tego kwaśna śmietana.....ehhh dietka :(
Wafelek2601 06.05.2014 11:48
Moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak