Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka wieprzowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 45 dag
jabłka 2 sztuka
cebula 2 sztuka
mleko 0,5 litr
olej rzepakowy
mąka pszenna
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka wieprzowa

Wątróbkę płuczemy, usuwamy dokładnie wszystkie błonki i kroimy na cienkie paseczki.

Zalewamy mlekiem, odstawiamy na 2-3 godziny.

Odcedzamy dokładnie, panierujemy w mące pszennej.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i obsmażamy na nim wątróbkę około 30 sekund z każdej strony. Podsmażoną wątróbkę ściągamy na talerz, a na patelnię wrzucamy posiekaną w półksiężyce cebulę.

Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie kawałki jabłka.

Wlewamy 50 ml wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.

Dodajemy podsmażoną wątróbkę i dusimy razem przez 2 minuty.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 06.05.2014 07:40
smakowicie wygląda
Wiesława1 06.05.2014 07:08
bardzo dobre danie.Lubie watróbke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak