Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza ziołowa Eli z tuńczykiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ąka pszenna 300 g
cukier 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 50 g
olej roślinny 3 łyżki
sól do smaku
kukurydza konserwowa 1 puszka
cebula biała 2 sztuki
olej do smażenia 1 łyżka
majonez tradycyjny 3 łyżki
Bazylia suszona Prymat 2 szczypty
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
woda 1/2 (ciepła)
jajko 1 sztuka
tuńczyk 3 (w kawałkach)
oregano 2 szczypty
ser gouda 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ziołowa Eli z tuńczykiem

Do mąki dodać drożdże(świeże rozpuścić pazem z cukrem w wodzie),sól,cukier,czosnek,zioła,jajko i ciepłą wodę(tyle żeby powstało dość gęste ciasto)i wyrobić.Do ciasta dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Musi podwoić objętość.Cebulę pokroić w ćwierć krążki i zeszklić na oleju,dodać sól i pieprz..Tuńczyka i kukurydzę odsączyć na sitku(osobno).Majonez wymieszać z czosnkiem granulowanym.Ciasto przełożyć na blache wyłożoną pergaminem,posmarować majonezem czosnkowym,wyłożyć cebulę,lekko rozdrobnionego tuńczyka i kukurydzę.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizzę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena13 07.05.2012 14:24
uwielbiam tuńczyka!
Bart 11.01.2011 23:45
smaczności
Bart 11.01.2011 23:45
smaczności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak