Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowy deser

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 0,75 szklanki
cukier 0,25 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
olej 3 łyżki

masa rabarbarowa

rabarbar 0,5 kg
śmietana 30% 200 ml
galaretka cytrynowa 2 sztuki
cukier 0,75 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

śmietana 30% 250 ml
cukier puder 2 łyżki
galaretka truskawkowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowy deser

Kroki postępowania

1
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka jajek i po wymieszaniu ostrożnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do formy 20 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 15 minut.
Krok 1 - Rabarbarowy deser foto
2
Truskawkową galaretkę rozmieszać z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia po zastygnięciu pokroić w nieregularne kostki i ułożyć je na wierzchu upieczonego i wystudzonego ciasta.

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, dodać większa szczyptę soli, zalać 1 szklanka wody i cukrem, postawić na palniku i rozgotować, galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do rozgotowanego rabarbaru, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Krok 2 - Rabarbarowy deser foto
3
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z rabarbarem przygotowaną masę wylać na ciasto z ułożoną już galaretką, odstawić do zastygnięcia.
Krok 3 - Rabarbarowy deser foto
4
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiksu, następnie wyłożyć na zastygnięte mus rabarbarowy, dowolnie ozdobić i odstawić do zastygnięcia.
Krok 4 - Rabarbarowy deser foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.05.2014 11:22
Mniam,ale pysznie wygląda :-)
Małgorzata9 05.05.2014 21:05
smakowicie się prezentuje
wyattearp 05.05.2014 20:08
wygląda bosko a jak musi smakować
malaczarna23 05.05.2014 19:49
rewelacyjny deser! zjadłabym kawałeczek
Jusiaa 05.05.2014 19:25
Pychotka :)
czekoladka_m 05.05.2014 18:57
Ale Ty znowu kusisz;((( :)
IZABELA29 05.05.2014 18:20
juz bym kawałek zjadła
Katarzyna156 05.05.2014 17:45
wygląda rewelacyjnie
Czyki 05.05.2014 17:30
Wspaniale wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
Christopher 05.05.2014 17:24
Dobre, orzeźwiające ciasto.
Ola1984 05.05.2014 16:48
Pysznie wygląda :) Skusiłabym się na kawałek takiego ciacha :)
as28 05.05.2014 16:23
cudne ciasto
barbara11561 05.05.2014 16:19
bardzo pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak