Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik- bardzo puszysty

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 szt
jajko 1 sztuka
cukier puder 0,5 szklanka
cukier waniliowy
margaryna 0,5 szkl
kakao do posypania

SEROWA

ser biały 1,5 kg
jajko 12 sztuka
cukier puder 1,5 szkl
margaryna 20 dkg
budyń śmietankowy 3 szt po 70 g
zapach waniliowy cytrynowy
śmietana 9 łyżek
brzoskwinie w puszce 1 op

polewa

kakao 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
woda 2 łyzki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik- bardzo puszysty

Kroki postępowania

1
Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto.
Krok 1 - Sernik- bardzo puszysty foto
2
Odstawic na ok 20 min do lodówki.
Krok 2 - Sernik- bardzo puszysty foto
3
Przelozyc ciasto do brytfanki wylozonej papierem do pieczenia i posypac je kakao. Widelcem nakłuć.
Krok 3 - Sernik- bardzo puszysty foto
4
Przygotowac składniki potrzebne do masy serowej. Ser przemielioc lub kupic mielony w wiadereczku.
Krok 4 - Sernik- bardzo puszysty foto
5
Przełożyć ser do wysokiego duzego garczka Wymieszac za pomoca miksera sam ser a nastepnie miękką margarynę.
Krok 5 - Sernik- bardzo puszysty foto
6
Oddzielic żółtka od białek. Do sera dodawac pojedyńczo żółtka- nie na raz zeby sie nie zważył.
Krok 6 - Sernik- bardzo puszysty foto
7
Białka ubic z cukrem w osobnej misce. stopniowo dodawac do sera. Wymieszac.
Krok 7 - Sernik- bardzo puszysty foto
8
Na koniec wsypać budynie oraz zapach cytrynowy oraz śmietanę. Dokładnie wymieszac.
Krok 8 - Sernik- bardzo puszysty foto
9
Na ciasto wylewamy ser, na górze lub w połowie układamy cząstki brzoskwin. Ciasto kruche mozna podpiec w piekarniku. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp ok 200*C przez ok 50 min.
Krok 9 - Sernik- bardzo puszysty foto
10
Gdy ciasto wystygnie, polewamy przygotowana polewa. Podane skladniki na polewe przekladamy do garnka i podgrzewamy na ogniu az sie polacza ale nie doprowadzamy do wrzenia. Polewamy ciasto.
Krok 10 - Sernik- bardzo puszysty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 05.05.2014 21:08
super serniczek
Agata3 05.05.2014 15:56
cudowny serniczek :)
Marta1986 05.05.2014 14:15
takiego jeszcze nie jadłam:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak