Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto o smaku pomarańczowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier wanilio 1 opakowanie
jajko 6 sztuk
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 opakowanie
fix do śmietany 2 sztuk
śmietanka kremowa 0,5 litr
budyń waniliowy 3 sztuk
cukiuer 3/4 szklanka
sok pomarańczowy 1 litr
mąka tortowa 1,5 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto o smaku pomarańczowym

Mąkę przesiać na sitku. Oddzielić żółtka od białek, zaś same białka ubić na sztywno, w tym celu można dodać szczyptę soli, miksować całość i dodać żółtka, następnie miksować i pomału wsypywać cukier kryształ, a następnie pozostałe składniki: cukier waniliowy, mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką tortową i przelać ciasto biszkoptowe do blaszki. Piec przez około 50 minut w temperaturze około 180- 200 stopni C. Ostudzić biszkopt, wyjąć go z piekarnika. Sok z pomarańczy- najlepiej 100 procentowy zagotować w garnku z zalecanego do przepisu cukru dodać do soku około 3 łyżki i gotować sok z cukrem, odlewając wcześniej 1 szklankę soku i rozprowadzić w soku budynie i wlać do gotującego się soku. Powstałą masę na bazie soku pomarańczowego wylać na biszkopt. Ostudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody- w jednej szklance gorącej wody i ostudzić. Ubić na sztywno śmietanę z fiksami do śmietany i wlać do niej ostudzoną galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto, rozprowadzić i rozpuścić polewę czekoladową tworząc na cieście wzory.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak