Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 20 dag
cukier 10 dag
jajko 2 sztuka
masło 15 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
sól

Masa

biały ser 1 kg
mleko 500 ml
cukier 150 ml
cukier waniliowy 2 łyżka
budyń waniliowy 2 sztuka
olej rzepakowy 80 ml
jajko 2 sztuka
żółtko jajek 5 sztuka

Rosa

białko 5 sztuka
cukier 15 dag

Dodatkowo

tłuszcz do formy
mąka krupczatka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Blachę o wymiarach 23x33 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką.

Białka oddzielamy od żółtek.

Masło kroimy na nieduże kawałki i ucieramy dokładnie mikserem. Wsypujemy partiami cukier i miksujemy do chwili, aż masło będzie puszyste, a cukier dobrze utarty.

Ciągle ucierając dodajemy pojedynczo żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy partiami mąkę z proszkiem.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.



Przygotowanie- masa serowa:

Twaróg mielimy trzykrotnie maszynką o drobnych oczkach.

Do twarogu dodajemy mleko i dokładnie miksujemy blenderem. Ciągle ubijając dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, a następnie żółtka jaj i całe jajka oraz olej.

Wsypujemy budyń i ponownie dokładnie miksujemy.



Ciasto wykładamy na blachę, wyrównujemy powierzchnię.

Na ciasto delikatnie wlewamy masę serową (najlepiej zrobić to chocholką, gdyż zbyt duża ilość masy na raz może sprawić, że w cieście zrobi się dziura i zamiast pysznego ciasta otrzymamy katastrofę kulinarną :P).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 45 minut.



Przygotowujemy pianę z białek:

Na 5 minut przed końcem czasu pieczenia ciasta zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni i ubijamy na sztywno białka jaj. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do chwili aż białka będą błyszczące i mocno kremowe.

Pianę z białek nakładamy na ciasto (nie wyrównujemy piany, tylko pozostaiamy ją taką "poszarpaną".

Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.05.2014 11:35
Fenomenalnie wygląda i zapewne tak smakuje :)
agnieszka214 05.05.2014 08:18
ciasteczko smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak