Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi na mleku kokosowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
mleko kokosowe 250 ml
sól 1 szczypta

Farsz

twaróg 80 dag
śmietana 30% 80 ml
cukier waniliowy 2 łyżka
cukier puder 3 łyżka

Dodatkowo

masło
cukier drobny

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi na mleku kokosowym

Jeśli używamy domowego twarogu, należy go najpierw trzykrotnie przekręcić przez maszynkę, a następnie postępować jak poniżej.

Do sera dodajemy śmietanę cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy większą ilością cukru.



Mleko kokosowe zagotowujemy.

Do mąki dodajemy szczyptę soli. Wlewamy wrzące mleko kokosowe i mieszamy energicznie łyżką, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto (musimy uważać, aby się nie poparzyć, więc przez chwilę trzeba ugniatać ciasto ostrożnie). Do mąki można także wlać mleko nieco przestudzone, ale gdy zaparzamy mąkę wrzątkiem, wtedy ciasto wychodzi delikatniejsze, więc ja preferuję właśnie ten sposób.

W zależności od tego, jakiej mąki użyjecie, może się okazać, że ciasto trzeba będzie podlać nieco większą ilością mleka lub podsypać odrobiną mąki.

Gdy ciasto jest elastyczne i gładkie, wkładamy je do miski, przykrywamy wilgotną gazą lub ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

Ciasto rozwałkowujemy cieniutko na stolnicy oprószonej mąką pszenną.

Wycinamy kółka. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.



Pierogi wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierogi nakładamy na talerz łyżką cedzakową, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy odrobiną cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak