Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w greckim stylu

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z dorsza 80 dag
marchew 70 dag
pietruszka 30 dag
seler 15 dag
por (biała część) 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 20 dag
masło klarowane 2 łyżka
sól do smaku
pieprz
mąka pszenna
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w greckim stylu

Marchew, seler i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłujemy wodą i kroimy w cienkie talarki.

Na dużej głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy połowę warzyw. Smażymy przez 3-4 minuty kilka razy w tym czasie mieszają. Dodajemy pozostałe warzywa, dokładnie mieszamy.

Wlewamy 80-100 ml wody i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż warzywa zmiękną.

Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą.

Filety z dorza kroimy na około 2 cm paski. Oprószamy mąką pszenną i smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Lekko solimy.

Mniej więcej 1/3 warzyw wykładamy do prostokątnego naczynia, wyrównujemy powierzchnię. Układamy połowę ryby. Przykrywamy połową pozostałych warzyw i resztą ryby. Nakładamy pozostałe warzywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 25.03.2017 14:49
super danie
Ada-Gaba 13.10.2016 21:06
smaczne danie
wwwiolka 04.05.2014 22:36
Świetny przepis i fajnie wygląda
brioszka 04.05.2014 21:01
same pyszności no i piękna fota :)
Kolorowa 04.05.2014 20:45
świetnie wygląda !
Sylwia26 04.05.2014 20:19
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak