Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polska ricotta

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serwatka 2,5 litr
mleko 3,2% 1 litr
ocet winny 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polska ricotta

Serwatkę mieszamy ze świeżym mlekiem i podgrzewamy do temperatury około 85-90 stopni. Podobnie, jak w przypadku przygotowywania domowego twarogu, nie możemy dopuścić do zagotowania się mleka, więc jeśli tylko mamy taką możliwość, dobrze jest zmierzyć temperaturę termometrem.

Do serwatki z mlekiem dodajemy ocet winny i podgrzewamy jeszcze około 10 minut, kilka razy w tym czasie mieszając.

Przecedzamy przez durszlak wyłożony gazą lub cienką ściereczką i gdy nadmiar płynu już spłynie, zawijamy gazę.

Domową ricottę wstawiamy do lodówki na 2 godziny i po tym czasie wykorzystujemy do przyrządzenia pierogów, naleśników zapiekanych z serem czy innych potraw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.05.2014 19:09
też robię :)
stokrotka 04.05.2014 18:15
no muszę znaleźć czas na wypróbowanie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak