Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z kukurydzą, szpinakiem i mozzarellą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 35 dag
mleko 300 ml
drożdże 2 dag
olej rzepakowy 2 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Sos

koncentrat pomidorowy 0,5 słoik
ząbek czosnku 1 sztuka
bazylia świeża 10 listki
sól do smaku
pieprz

Dodatkowo

szpinak 45 dag blanszowany
kukurydza w puszce 1 sztuka
mozzarella 5 dag
ser żółty 20 dag
olej rzepakowy
mąka pszenna
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kukurydzą, szpinakiem i mozzarellą

Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni. Do połowy mleka dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty, aby drożdże "zaczęły pracować".

Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, roztarte w dłoni zioła prowansalskie oraz bazylie i rozczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką.

Wlewamy pozostałe mleko i olej. Zagniatamy energicznie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia.



Sos:

W tym czasie do koncentratu pomidorowego dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem.



Obłożenie:

Ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą rozwałkowujemy na obsypanej odrobiną mąki stolnicy nadając im owalny kształt. Układamy na blaszkach posmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia.

Ponownie odstawiamy ciasto na około 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem oraz blanszowanym szpinakiem.

Kukurydzę odcedzamy z zalewy, rozsypujemy na szpinaku.

Posypujemy odrobiną startej mozzarelli.

Pieczemy 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na funkcji termoobieg lub przez 20-25 minut w piekarniku ustawionym na grzanie "góra- dół".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 04.05.2014 18:42
bardzo apetyczna
stokrotka 04.05.2014 18:11
ale piękna kolorystycznie
Malinka 04.05.2014 18:06
Poczętowałabym się jedną bardzo chętnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak