Sposób przygotowania
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać do nich po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej oraz proszek do pieczenia. Wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek i wymieszać bardzo delikatnie. Ciasto rozdzielić na dwie części- 2/3 i 1/3 ciasta. Mniejszą część delikatnie wymieszać z kakao. Ciasta przelać do wysmarowanych masłem i wysypanej mąką blaszki i piec około 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasta wystudzić, jasne ciasto biszkoptowe przekroić na dwa blaty.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić go. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodawać do niego po łyżce budyniu do momentu uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę rozpuścić w 6- 8 łyżkach wody i odstawić do spęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając do niej rozpuszczoną żelatynę.
Masą budyniową przełożyć jasne blaty biszkoptowe. Wyłożyć na nie masę śmietanową, następnie ciemny blat biszkoptowy. Całość polać gotową polewą czekoladową i ozdobić wiórkami.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić go. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodawać do niego po łyżce budyniu do momentu uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę rozpuścić w 6- 8 łyżkach wody i odstawić do spęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając do niej rozpuszczoną żelatynę.
Masą budyniową przełożyć jasne blaty biszkoptowe. Wyłożyć na nie masę śmietanową, następnie ciemny blat biszkoptowy. Całość polać gotową polewą czekoladową i ozdobić wiórkami.
Spróbuj również
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
Krzysztof42
linka1312
rakow2
pioge7
Konto zablokowane
Konto zablokowane
Konto zablokowane
Barbara55
Kasiax18
IKrakowianka