Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe

jajko 6 szt
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
olej 3 łyżki
woda 3 łyżki

masa

budyń śmietankowy 1 op
mleko 2 szklanki
wiśnie bez pestek 2 szklanki
masło 20 dag
cukier kryształ do smaku

dodatkowo

cukier puder do dekoracji
sok z wiśni 0,5 szklanki

Porada

Zamiast wiśni możemy użyć innych owoców - świeżych sezonowych lub z kompotu /dokładnie odsączonych/ np. malin, jagód, truskawek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto kakaowe: jajka wbijamy do miseczki i ubijamy z cukrem na jasną masę /ok. 10 min./
Krok 1 - Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową foto
2
Do ubitych jajek z cukrem dodajemy przesiane mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy olej i wodę.
Krok 2 - Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową foto
3
Gotowe ciasto przekładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową foto
4
Przygotowujemy masę: budyń gotujemy z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z dodawanym małymi porcjami wystudzonym budyniem. Jeśli używamy drylowanych wiśni świeżych lub z nalewki do masy budyniowej możemy dodać dodatkowo cukier. Jeśli używamy wiśni z kompotu i są one dość słodkie nie dodajemy dodatkowego cukru do masy..
Krok 4 - Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową foto
5
Do jednolitej masy budyniowej dodajemy odsączone wiśnie i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową foto
6
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i nasączamy. Możemy użyć soku wiśniowego, kompotu lub /w wersji dla dorosłych/ nalewki.
Krok 6 - Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową foto
7
Na połówce ciasta rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugą połówką ciasta.
Krok 7 - Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową foto
8
Ciasto dekorujemy według uznania - ja posypałam cukrem pudrem. Najlepiej po przygotowaniu ciasto odstawić na godzinkę do lodówki.
Krok 8 - Ciasto kakaowe z masą budyniowo-wiśniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.11.2016 14:19
Lubię takie ciacha
agnieszka214 04.05.2014 19:34
pyszna masa fajny smak
Christopher 04.05.2014 18:20
Pyszna masa,lubię takie.
Agata3 04.05.2014 17:58
aż ślinka leci na tak wspaniałe ciasto :)
Konczi 04.05.2014 17:03
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak