Placek drożdżowy z marmoladą

Placek drożdżowy z marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    400 g
  • drożdże świeże

    100 g
  • mleko

    0,30 l
  • cukier

    150 g
  • olej

    0,08 l
  • jajka

    2 szt
  • marmolada

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży, małej ilości mąki, mleka i cukru przygotować rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z przesianą mąką, ciepłym mlekiem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszac, dodać tłuszcz, starannie ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę,na ciasto wyłożyć marmoladę i przykryć drugą częścią ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

28.03.2011 14:50
Na pewno jest dobry.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat